Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών

horizontal rule

Προεδρολογίες

horizontal rule

 

 

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι αερομοντελιστές,

 

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από την ημέρα που ο Παντελής Καλογεράκος είχε την έμπνευση και την δύναμη να ιδρύσει την Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών, μαζί με ακόμα 23 ένθερμους αερομοντελιστές.

Στους 24 αυτούς ιδρυτές της Ε.Α.Α., τους πρωτοπόρους του αερομοντελισμού της Αθήνας, χρωστάμε πολλά.

Ιδρυσαν τη "λέσχη μας" (όπως αποκαλούμε εμείς οι παλιοί την Ε.Α.Α.), που κατ’ αρχή μας δέχθηκε στην αγκαλιά της και μας δίδαξε πως να φτιάχνουμε και να πετάμε αερομοντέλα, αλλά και .....

... μας μπόλιασε με την αεροπορική ιδέα, το αεροπορικό πνεύμα,

... μας δίδαξε τι σημαίνει προσπάθεια, δημιουργία, επιτυχία, αποτυχία, ευγενής άμιλλα, απόκτηση γνώσεων,

... μας έδειξε τον δρόμο για την επαγγελματική μας αποκατάσταση,

... μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε φιλίες ολόκληρης ζωής,

... μας έμαθε να νοιώθουμε χαρά, δίνοντας χαρά στους άλλους...

 

Από τότε πέρασαν το κατώφλι της Ε.Α.Α. αρκετές εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας. Ακόμα και αυτοί που έμειναν για λίγο κοντά της, γνώρισαν τον αερομοντελισμό και απόλαυσαν τη χαρά της κατασκευής και της πτήσης ενός μικρού αλλά πραγματικού αεροπλάνου.

Τι να πούμε βέβαια για τους άλλους που δέθηκαν με τη λέσχη για όλη τους την ζωή;

Οι ικανότεροι εξ' αυτών ασχολήθηκαν με τον αγωνιστικό τομέα και εκπροσώπησαν το σωματείο και την πατρίδα σε αγώνες, ή έγιναν εκπαιδευτές & στελέχη άλλων πρωτοβάθμιων και ανώτερων αεραθλητικών οργάνων.

Για πολλά χρόνια, όταν ακούγαμε "Πανελλήνιο Αγώνα", δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτός θα οργανωθεί στην Αθήνα, από τα στελέχη της Ε.Α.Α., και με τους περισσότερους συμμετέχοντες να προέρχονται από την Ε.Α.Α.

Στην Εθνική Ομάδα, έδειξαν τον δρόμο οι αθλητές της Ε.Α.Α.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 τα στελέχη της Ε.Α.Α. πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της βραχύβιας - αλλά  αναγκαίας τότε - "Ελληνικής Ομοσπονδίας Αερομοντελισμού" (Ε.Ο.ΑΜ.), έδωσαν τις μάχες τους για την εδραίωση της και τις μάχες τους για την αλλαγή της ανωτάτης αεραθλητικής αρχής στην σημερινή της μορφή.

Από την πρώτη στιγμή, ακόμα και σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην διεθνή επιτροπή αερομοντελισμού της F.A.I. προέρχεται από την δύναμη των μελών της Ε.Α.Α.

To 2000 η Ε.Α.Α. απέκτησε την "αθλητική αναγνώριση" από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ το 2005 τιμήθηκε με τo "Group Diploma of Honour" από την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.)

Ολα αυτά τα χρόνια, η Ε.Α.Α. ήταν το πρώτο σωματείο (ή μεταξύ των πρώτων) από τα εντεταγμένα στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία με τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών, με τις περισσότερες συμμετοχές σε αεραθλητικούς αγώνες και τις περισσότερες νίκες.

Με λίγα λόγια, η Ε.Α.Α. ήταν - και ακόμα είναι - η βάση της ανάπτυξης του αερομοντελισμού της Ελλάδας.

Το πλέον πρόσφατο λιθαράκι που η σημερινή διοίκηση προσέθεσε στη "λέσχη μας" είναι η παρουσία της στο διαδίκτυο, φιλοξενούμενη αρχικά στην ιστοσελίδα του aeromodelling.gr και σήμερα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας όπου αναφέρονται αρκετές σελίδες από την ιστορία της.

Με αυτή σηματοδοτείται μία νέα περίοδος στη ζωή της. Θα γεμίσει το μεγάλο κενό που είχε επισημανθεί στην σημερινή - ηλεκτρονική - κοινωνία μας και ευελπιστούμε να παραμείνει μια ακόμα πηγή ενέργειας, οραματισμού και παρακίνησης προς την επερχόμενη γενιά.

Και όπως κάποτε - οι τότε νεώτεροι - έβαλαν υποψηφιότητα και παρέλαβαν τη διοίκηση για να συνεχίσουν το έργο των ιδρυτών, φυσιολογικά θα έρθει και η στιγμή που και εμείς θα παραδώσουμε τη διοίκηση στα νεώτερα μέλη που θα εκλεγούν γιατί, εκτός των άλλων προσόντων τους, αγαπούν την Ε.Α.Α. και είναι αερομοντελιστές.

 

Γιάννης Κωνσταντακάτος

πρόεδρος Ε.Α.Α.

 

horizontal rule