Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών

Παράλληλες Πορείες

  [ θεματικός πίνακας ]

 

ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ε.Ε.Μ.Ε.)

μετέπειτα

ΕΝΩΣΙΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ε.Μ.Ε)

Η Ε.Α.Α. δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους μοντελιστές που ασχολούντο με τον ναυτομοντελισμό, τον αυτοκινητομοντελισμό ή τους άλλους κλάδους του μοντελισμού (τραίνα, στατικά, ατμό κ.λ.π.). Τις εισαγωγές και τους εκτελωνισμούς τις προωθούσε η ΒΑΛΕ και δεν ήταν δυνατόν να εισάγει υλικά με την τελωνειακή διευκόλυνση που είχε για οτιδήποτε άλλο είδος μοντελισμού, πλην αερομοντέλων.

Ετσι διεφάνη η ανάγκη ενός νέου σωματείου, με όλους τους κλάδους του μοντελισμού, και το 1964, με πρωτοβουλία του Παντελή Βαφειαδάκη, ιδρύθηκε η Ενωσις Ερασιτεχνών Μοντελιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Μ.Ε.)

Δεδομένου ότι η Ε.Ε.Μ.Ε. είχε και κλάδο αερομοντελισμού, πολλά μέλη της Ε.Α.Α. γράφτηκαν μέλη και στην Ε.Ε.Μ.Ε. για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Η Ε.Ε.Μ.Ε. είχε έδρα το ημιυπόγειο της νεοκλασσικής οικοδομής στην οδό Σκουφά 57Α, ιδιοκτησίας του Π. Βαφειαδάκη.

Ο Π. Βαφειαδάκης ήταν η κινητήριος δύναμις της Ε.Ε.Μ.Ε. και διετήρησε την θέση του αιρετού Προέδρου για όλα τα έτη έως το τέλος της ζωής του. Τα πρώτα χρόνια ήταν παράλληλα Πρόεδρος και της Ε.Α.Α.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την ίδρυσή της, και κάποια στιγμή η Ε.Ε.Μ.Ε. μετονομάστηκε σε Ενωση Μοντελιστών Ελλάδος (Ε.Μ.Ε.).

Ενώ τα πρώτα χρόνια υπήρχε αμοιβαία διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Ε.Α.Α. και της Ε.Ε.Μ.Ε. κάποιοι ανόητοι άρχισαν να αναφέρουν την Ε.Ε.Μ.Ε. με το παρατσούκλι "οι βαρκάρηδες". Αυτοί ήταν λίγοι, και το θέμα θα μπορούσε να λήξει νωρίς, αλλά μερικά μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. για να προσφέρουν "τις υπηρεσίες" τους στον Πρόεδρο Π. Βαφειαδάκη, εξακολούθησαν να αναμοχλεύουν το θέμα. 

Αυτό έγινε αιτία να ψυχρανθούν οι σχέσεις των δύο σωματείων, έως το 1982, που απεκατεστάθησαν, όταν εδόθησαν ικανοποιητικές εξηγήσεις από τον (τότε) πρόεδρο της Ε.Α.Α. Ι. Κωνσταντακάτο, προς τον Π. Βαφειαδάκη.

Τα δύο σωματεία έκαναν πλέον μαζί προσπάθειες για τους κοινούς στόχους, και επήλθε συμφωνία, ένας μικρός αριθμός μελών της Ε.Α.Α. να κάνει χρήση του μοντελοδρόμιου Α.Κ.Ε.Μ.Ε. (Αεραθλητικό Κέντρο Ενωσης Μοντελιστών Ελλάδος) που ίδρυσε η Ε.Μ.Ε. στην Σταμάτα Αττικής.

Η Ε.Μ.Ε. είχε πολύ καλή δραστηριότητα στον τομέα του ναυτομοντελισμού, και το έτος 1986 ομάδα της αποτελουμένη από τον κ. Ευθύμιο Μπιστέκο (αθλητή-χειριστή) και κ. Κώστα Κόλλια (αθλητή-μηχανικό) κατέκτησαν την πρώτη θέση στους Παγκόσμιους αγώνες ταχυπλόων σκαφών κατηγορίας FSR 3,5 κυβικών στην Ostilia Ιταλίας.

Σημειωτέον ότι ο Κ. Κόλλιας ήταν και είναι στέλεχος της Ε.Α.Α., πρωταθλητής ταχύτητας στα δέσμια F2A.

Το 1989 η Ε.Μ.Ε. ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ο.Α.Μ.

Δυστυχώς, μετά την απώλεια του Ιδρυτή της Π. Βαφειαδάκη, οι διάφορες διοικήσεις, κάτω από την πίεση των έξωθεν πιέσεων των επαγγελματικών συμφερόντων, έριξαν το βάρος στον αυτοκινητομοντελισμό.

horizontal rule

Πρακτικό #248 ΔΣ ΕΑΑ 25/5/73

Θέμα V Ορίζεται επιτροπή συνεργασίας με την Ε.Μ.Ε. Οι κ.κ. Βλασόπουλος - Ταμπαρόπουλος

horizontal rule

       

20 Ιουν 1973 και 19 Ιουλ 1973 - επιστολές για συχνότητες πομπών

horizontal rule

20 Αυγ 1973 - περί εισαγωγής του αερομοντελισμού στα σχολεία

horizontal rule

13 Οκτ 1973 - περί δασμολογικής κλάσης

horizontal rule

10 Ιαν 1977 - διαμαρτυρία από παρεμβολές walkie-talkie

horizontal rule

20 Νοεμ 1981 - Παραχώρηση ΑΚΕΜΕ για αγώνα Fun Fly

horizontal rule

6 Φεβρ 1982 - Πρόσκληση στο σεμινάριο "Τα Πρώτα Βήματα"

horizontal rule

15 Φεβρ 1982 - Πρόσκληση της ΕΑΑ για κοινή σύσκεψη των δύο συμβουλίων και 26 Φεβρ 1982 η θετική απάντηση της ΕΜΕ

horizontal rule

5 Μαϊου 1982 - Διαμαρτυρία της ΕΑΑ προς ΕΑΛΕ για μη εμφάνιση του ονόματος της ΕΜΕ στο πρόγραμμα της επίδειξης

horizontal rule

21 Ιουν 1982 - δυνατότητα αγοράς υλικών από αποθήκη ΕΑΑ

horizontal rule

21 Ιουν 1982 - Τιμητική διάκριση για τον Πρόεδρο της ΕΑΑ

horizontal rule

5 Οκτ 1982 - Ανακοίνωση προγράμματος δράσης σε συνεργασία με την ΕΑΑ

horizontal rule

19 Ιουν 1986 - ευχαριστήριο για την αποστολή του περιοδικού "Αερομοντελιστής"

Ο Γιάννης Κωνσταντακάτος θυμάται:

Γράφτηκα και εγώ μέλος στην Ε.Ε.Μ.Ε. πολύ νωρίς, στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Ηταν ο μόνος τρόπος να βρω balsa και αερομοντελιστικά υλικά, αφού η αποθήκη της ΕΑΑ δεν είχε σχεδόν τίποτα εκείνο τον καιρό.

Πάω λοιπόν στην αποθήκη της Ε.Ε.Μ.Ε. να αγοράσω balsa και ο Αλέκος Παπαγεωργίου, που έκανε "κουμάντο" μου λέει ότι υπάρχει κανονισμός τα νέα μέλη να φτιάχνουν πρώτα ... μοντέλο πλοίου.

- Εγώ όχι. Αποκλείεται.... απαντάω, και αμέσως βγαίνω έξω και κτυπάω το κουδούνι της κατοικίας του Π. Βαφειαδάκη.

- Ποιός είναι; - Ο Κωνσταντακάτος κ. Πρόεδρε, θέλω να σας μιλήσω. 

Με δέχεται με ευγένεια, του εξηγώ ότι το χόμπυ μου είναι 100% ο αερομοντελισμός, και δεν θέλω να φτιάξω πλεούμενο. Τότε μου λέει: - Πήτε στον κ. Παπαγεωργίου ότι έδωσα εντολή να εξαιρεθείτε. Το ακούει ο Αλέκος, δεν με πίστεψε, πήγε για επαλήθευση και εντός ολίγου πήρα την balsa που ήθελα.

Αεραθλητικό Κέντρο Ε.Μ.Ε. (Α.Κ.Ε.Μ.Ε.)

[ θεματικός πίνακας ] - [ πρώτη σελίδα ]