Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών

Παράλληλες Πορείες

  [ θεματικός πίνακας ]

 

Η Αερολέσχη Κύπρου

Αρθρο δημοσιευθέν στα "Αεροπορικά Νέα" το 1979

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ευχάριστα τα νέα από την αεραθλητική Κύπρο. Οι προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας είναι μεγάλες και ειλικρινείς. Και αποδίδουν. Βασισμένοι σε ένα σωστά και καλά μελετημένο προγραμματισμό, οι Κύπριοι αεραθλητές προχωρούν σταθερά στην ολοκλήρωση του σκοπού τους που είναι ένας και μοναδικός. Περισσότερες νίκες - όσο γίνεται περισσότερες νίκες. Πρόσφατο είναι άλλωστε το δυναμικό παρών της Αερολέσχης. Στο Α' Διεθνές Αεροράλλυ Ελλάδος όπου συμμετείχαν 20 περίπου κράτη, από τα 5 βραβεία, οι Κύπριοι αεραθλητές κατέκτησαν τα 3 και μεταξύ αυτών και το βραβείο του πρώτου νικητού. Η Κυπριακή αποστολή στο ίδιο ράλλυ είχε κερδίσει και το βραβείο της καλύτερης αεραθλητικής ομάδος. Και να φανταστή κανείς ότι η Κυπριακή Αερολέσχη έχει ζωή λίγων μόνο ετών. Μπράβο στους Κυπρίους.

Η Αερολέσχη Κύπρου είναι μέλος της Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας (F.A.I.) και ιδρύθηκε για δύο βασικά λόγους. Να συμπληρώση ένα κενό στον αθλητικό και εκπαιδευτικό τομέα κυρίως και να θέση το όλον θέμα της Αεροπορίας σ' όλλους τους τομείς της εντός ενός συντονισμένου συνόλου.

Την στιγμή αυτή το Εθνικό Αεραναυτικό Σώμα της Κύπρου έχει δύο εν ενεργεία τομείς δραστηριότητος. Την εκπαίδευση χειριστών αεροσκαφών με κινητήρες και τον αερομοντελισμό.

Προγραμματίζει δε, να καλύψη και τους άλλους δύο τομείς για τους οποίους έχει δηλώσει συμμετοχή στην F.A.I.  ήτοι την Ανεμοπορία και τον Αλεξιπτωτισμό.

Ετσι, ενώ πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε στην Κύπρο ούτε ένας χειριστής αεροσκάφους σήμερα υπάρχουν δύο εξετασταί, πέντε εκπαιδευταί πτήσεως και τέσσερις εκπαιδευταί εδάφους.

Στην Αερολέσχη Κύπρου, έχουν πάρει την βασική εκπαίδευση 100 περίπου χειρισταί, οι οποίοι αυτή την στιγμή εργάζονται σε ξένες αεροπορικές εταιρίες.

Πάντως ο κλάδος που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και που συνεχώς προσελκύει νέα μέλη είναι ο Αερομοντελισμός. Τα μέλη του κλάδου αυτού που είναι παιδιά από 15 μέχρι 60 χρονών ασχολούνται με τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα κυρίως, καθώς και με τα δέσμια, τα ανεμόπτερα και τα ελευθέρας πτήσεως μοντέλα.

Σημειωτέον οι πρώτοι 6 αερομοντελισταί έγιναν σήμερα - μέσα σε δύο μήνες - πάνω από 25.

 
Θα συμπληρωθεί εν καιρώ

[ θεματικός πίνακας ] - [ πρώτη σελίδα ]