Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών

Επιδείξεις

  [ θεματικός πίνακας ]

 

Τατόϊ - Α.Κ.Α.

27 Μαϊου 1979

εορτή "Χρυσούν Ιωβηλαίον" ΕΑΛΕ


Αεροπορικά Νέα 6/1979

Χρυσούν Ιωβηλαίον Εθνικής Αερ. Ελλάδος

Με συμμετοχή όλων των αεραθλητικών σωματείων αττικής γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια απ' την ίδρυση της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος (έτος ίδρυσης 1928). Την Κυριακή 27 Μαϊου στο αεροδρόμιο Δεκελείας, στον χώρο του νεοϊδρυθέντος Αεραθλητικού Κέντρου Αθηνών.

Τις εκδηλώσεις παρηκολούθησαν ο υπουργός συγκοινωνιών κ. Α. Παπαδόγγονας, ο οποίος - όπως τόνισε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Αερολέσχης  - συνέβαλε ηθικά και οικονομικά στην ίδρυση του Αεραθλητικού Κέντρου Αθηνών.

Εγιναν επιδείξεις από αεραθλήματα Αερομοντελισμού, Πυραυλομοντελισμού, Ανεμοπορίας, Αιωροπορίας, και Αλεξιπτωτισμού.

Την θεαματική επίδειξη αλεξιπτωτισμού έκανε η 7μελής Βαλκανική Ομάδα που πρόκειτε να πάρη μέρος στους 3ους Βαλκανικούς Αγώνες στην Ρουμανία τον Αύγουστο.

Εγινε επίσης επίδειξη του πρώτου ιδιωτικού αεροπλάνου κατασκευασμένου στην Ελλάδα από τον κ. Πλάτωνα Κουρουβακάλη - πέταξε ο ίδιος το μοντέλο του.

Ο κ. Κουρουβακάλης είναι απ' τους πλέον φανατικούς αεραθλητές, ερασιτέχνης χειριστής αεροπλάνων, αερορυμουλκός και πρώτος αιωροπόρος στην Ελλάδα. Το τελείως πρωτοποριακό μοντέλο του έχει κινητήρα V.W. αυτοκινήτου ελαφρώς διασκευασμένο για αεροπλάνο και είναι κατασκευασμένο ολόκληρο από ξύλο. Επιτυχία σημείωσαν πολλά μοντέλα της Ενώσεως Μοντελιστών, ραδιοκατευθυνόμενα και μη.

Ακολούθησε επίδειξη πυραυλομοντέλων - νεοεισαχθέν άθλημα στην Ελλάδα ο πυραυλομοντελισμός - και 2 αιωροπτέρων. Στο τέλος έγιναν ακροβατικές επιδείξεις με ελαφρά σκάφη.

Ο κ. Παπαδόγγονας διαπίστωσε τον ενθουσιασμό των μελών των αερολεσχών και είπε ότι το πνεύμα των μελών υπόσχεται πολλά για το μέλλον του αεραθλητισμού. Επίσης είπε ότι από πλευράς υπουργείου συγκοινωνιών υπάρχει πλήρης κατανόηση και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον αεραθλητισμό και υπάρχουν κι άλλες πηγές πέρα του αυστηρού κρατικού οικονομικού πλαισίου για ενίσχυση της αεροπορίας.

Στο Αεραθλητικό Κέντρο Αθηνών προβλέπεται η εγκατάσταση υποστέγων - το πρώτο υπόστεγο θάναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου και στον ίδιο χρόνο θάχη φυτευθή μερικώς ο χώρος. Υστερα από 50 χρόνια απόκτησαν τον δικό τους χώρο οι αερολέσχες, με επιχορηγήσεις του υπουργείου συγκοινωνιών προς την Εθνική Αερολέσχη και τα άλλα σωματεία. Ευχόμαστε το έργο να προχωρήσει γρήγορα και με επιτυχία.

horizontal rule

"Στη φωτογραφία ο υπουργός Συγκοινωνιών κ. Παπαδόγγονας, ο πρόεδρος της Εθνικής Αερολέσχης κ. Κοντογιώργος και η ομάδα αλεξιπτωτιστών."

Δεύτερος εξ αριστερών ο Μ. Ραγκούσης

Η φωτογραφία συνόδευε το ανωτέρω άρθρο.  Αεροπορικά Νέα 6/1979

horizontal rule

"Στη φωτογραφία βλέπουμε το αερομοντελιστή με τον πομπό στα χέρια έτοιμο για την απογείωση του αερομοντέλου του, ο οποίος με τα ακροβατικά του στον αέρα παρουσίασε τον θαυμασμό των χιλιάδων φιλάθλων αυτού του σπορ."

Η φωτογραφία συνόδευε το ανωτέρω άρθρο. Αεροπορικά Νέα 6/1979

Εικονίζεται ο Σπύρος Ζανουδάκης

Διακρίνονται: Ι. Παυλιόγλου, Β. Μπακέλας, Π. Καλογεράκος (μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.) , Κ. Θανασούλας, Σκουνάκης

αρχείο ??

horizontal rule

Τριτσιμπίδας, Β. Μπακέλας, Α. Παναγόπουλος (πρ. Αερ. Εδέσσης), Β. Κοντογιώργος (πρόεδρος ΕΑΛΕ), Τσάλας (μέλος ΕΑΛΕ), Σκουνάκης

αρχείο ??

horizontal rule

Γενική άποψη του χώρου της επίδειξης. Σε πρώτο πλάνο η εξέδρα εκτόξευσης των μοντέλων-πυραύλων. Στο βάθος ένα διπλάνο αιωρόπτερο με κίτρινο χρώμα.

Αριστερά ο Θόδωρος Παναγόπουλος της Αερολέσχης Εδέσσης

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Εκτόξευση μοντέλου πυραύλου από τα μέλη της Αερολέσχης Εδέσσης

αρχείο Γιάννη Κωνσταντακάτου

horizontal rule

Ο Π. Σοφός πετάει ήδη το δικό του ανεμόπτερο, ενώ πιό πίσω ετοιμάζεται να απογειωθεί (ρυμούλκηση με νήμα) το ανεμόπτερο Cumulus, μάλλον του Γιώργου Σεβαστού.

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Μία ριπή αέρα έχει εκτρέψει το ανεμόπτερο

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Προσγείωση τ/κ ανεμόπτερου.

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Τα pits των τ/κ ανεμοπτέρων

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Αριστερά Γιώργος Μπάφας - Ο χειριστής είναι (πιθανόν) ο Α. Κουρκουτάς. Δεξιά ο  Γρ. Ιωάννου με ένα Taxi.

αρχείο Γρ. Ιωάννου

horizontal rule

Ι. Κωνσταντακάτος, Γ. Σεβαστός. Το τ/κ ακροβατικό ανήκει στον Γιώργο, και μ' αυτό συμμετείχε στους Βαλκανικούς της Ρουμανίας, που έγιναν τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο το ίδιο έτος.

αρχείο Γιάννη Κωνσταντακάτου

horizontal rule

Ο Γιάννης Κωνσταντακάτος με τα δύο semi-scale ακροβατικό control-line τύπου Tony. Το ένα έχει κινητήρα ENYA .45 και το άλλο Super Tigre G21/46. Και αυτά τα μοντέλα συμμετείχαν στους 3ους Βαλκανικούς.

αρχείο Γιάννη Κωνσταντακάτου

Χώρος για το ρεπορτάζ της Τεχνικής Εκλογής

[ θεματικός πίνακας ] - [ πρώτη σελίδα ]