Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών

Τεχνικές εκδόσεις

  [ θεματικός πίνακας ]

 

ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ

"Τα πρώτα βήματα"

Μαϊος 1977

 κείμενα - επιμέλεια: Ι. Κωνσταντακάτος


Την εποχή του 1977 η έλλειψη αερομοντελιστικών εντύπων στην Ελληνική γλώσσα ήταν εμφανής. Δεν είχε σταματήσει η προσπάθεια παρουσίασης άρθρων στα μηνιαία περιοδικά, αλλά δυστυχώς η προσφορά συνεργασίας ήταν ελάχιστη και ο ένας - δύο αερομοντελιστές που ήσαν ενεργοί, δεν είχαν προλάβει να δημοσιεύσουν άρθρα για όλα τα θέματα.

Το απλό σε εμφάνιση εγχειρίδιο συντάχθηκε - με προτροπή του τότε προέδρου της ΕΑΛΕ Β. Κοντογεώργου -  ως βοήθημα για την λειτουργία της πρώτης Σχολής Εκπαίδευσης Στελεχών Αερομοντελισμού (Σ.Ε.Σ.Α.), το οποίο οι απόφοιτοι της σχολής - εκπαιδευτές πλέον - θα το μοίραζαν στους εκπαιδευόμενους της περιοχή τους.

Βασίστηκε σε έτοιμα άρθρα του Ι. Κωνσταντακάτου, που φωτοτυπήθηκαν, και συμπληρώθηκε με τα υπόλοιπα που δακτυλογράφησε ό ίδιος ο Ι.Κ. σε μία ηλεκτρική IBM, στην εταιρεία Remek. Για την ιστορία παραθέτουμε και φωτογραφία του "κάδρου" μέσα στο οποίο έρεε το κείμενο. Η δακτυλογράφηση γινότανε σε διαφανές χαρτί, πιστεύοντας ότι έτσι ήταν ευκολώτερη μία μεταγενέστερη επανεκτύπωση σε  βιβλίο.  Αυτά γνωρίζαμε, αυτά κάναμε.

Ο υπότιτλος "Τα Πρώτα Βήματα" δεν είναι τυχαίος. Είναι ο ίδιος τίτλος που είχε η έκδοση του πρωτοπόρου Γιώργου Μανουσάκη, το 1957, και τον επαναλάβαμε "τιμής ένεκεν".

 

 

Το εξώφυλλο - απλό χαρτί φωτοτυπίας

Το όλο εγχειρίδιο ήταν φωτοτυπημένο και βιβλιοδετημένο στην αριστερή μικρή πλευρά του χαρτιού, με δύο μαλακά καρφιά-συνδετήρες που αφού πέρναγαν στις τρύπες, άνοιγαν στα δυο.

horizontal rule

σελ 1       -       σελ 2        -      σελ 3       -      σελ 4       -      σελ 5

horizontal rule

σελ 6       -       σελ 7       -      σελ 8      -      σελ 9      -      σελ 10

horizontal rule

σελ 11      -       σελ 12     -     σελ 13      -      σελ 14      -      σελ 15

horizontal rule

σελ 16      -       σελ 17      -      σελ 18      -      σελ 19      -      σελ 20

horizontal rule

σελ 21      -      σελ 22      -      σελ 23      -      σελ 24      -      σελ 25

horizontal rule

Το κάδρο δακτυλογράφησης - ένα παραλληλόγραμο σχεδιασμένο σε απλό χαρτί. Τοποθετείτο κάθε φορά από κάτω (από πίσω) από την διαφάνεια που γινόταν η δακτυλογράφηση, για να ορίζει το ομοιόμορφο πλάτος των αράδων.

[ θεματικός πίνακας ] - [ πρώτη σελίδα ]